Naslovnica BiH Višković poziva na “usaglašavanje mjera” u BiH zbog Covida

Višković poziva na “usaglašavanje mjera” u BiH zbog Covida

161
predsjednik Vlade RS Radovan Višković

Banja Luka — Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, uvjeren je da se u BiH virus korona može staviti pod kontrolu “isključivo poštovanjem donesenih mjera, izbjegavanjem proslava i javnih okupljanja, uključujući i predizborne skupove”.

On smatra da je “vrijeme da se viši nivo vlasti u BiH uključi u rješavanje problema izazvanih epidemijom”, te da je “cifra od 69 preminulih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od posljedica virusa korona predstavlja krajnje vrijeme za usaglašavanje i koordinisanje mjera BiH”.

– Štab za vanredne situacije Republike Srpske preporučio je i mnoge su političke partije i lideri to uvažili i nisam mogao da primijetim da su bili neki skupovi sa stotinama i hiljadama okupljenih – konstatovao je Višković, navodeći da su okupljanja u zatvorenom prostoru zamijenjena okupljanjima na otvorenom, uz poštovanje mjera.

Višković je istakao da svi u BiH treba da budu svjesni da za virus korona trenutno nema lijeka, ni vakcine.

Prema njegovim riječima, čak i da je vakcina ispitana i da je na svjetskom tržištu, da bi dobila odobrenje nadležnih institucija i stavljena u promet u BiH potrebno je da prođe skoro mjesec dana za potrebne procedure.

– To još uvijek nemamo, znači ostaje nam da zamolimo građane, jer je to jedina mjera koja se pokazala svugdje u svijetu, da nose zaštitne maske, koriste dezinfekciju, održavaju distancu i izbjegavaju okupljanja. To je jedini poznati recept da smanjimo da se korona više širi na prostoru BiH – poručio je premijer Srpske.

Govoreći o eventualnom novom zatvaranju, Višković je rekao da je pitanje koliko će to koštati, zbog čega je ponovio apel da se stanovništvo disciplinuje kako bi broj zaraženih i umrlih od posljedica virusa korona počeo da pada.

(StarMo)