Naslovnica Region Virusolog: Epidemija će nestati kad budemo imali…

Virusolog: Epidemija će nestati kad budemo imali…

420

Beograd — Virusolog Ana Gligić smatra da će preporučeno nošenje maski i na otvorenom zaštiti od koronavirusa, koji se, kako ističe, prenosi na sve moguće načine, osim hranom – to još nije dokazano.

Ona navodi da će epidemija početi nestajati kada bude više od 50 posto stanovništva prokuženo. Dodaje da vakcinu nećemo sigurno imati ove godine, odnosno da će se njene prvobitne procjene da će biti potrebno 18 mjeseci za nju, vjerovatno obistiniti. Naglašava da je za “pravu” vakcinu potreban veliki broj godina.

“Ovaj virus ima neobične osobine, koje su i napravile da se pojavi u pandemičnoj formi. U startu sam mislila da se prenosi samo kapljičnim putem, međutim, on se prenosi na sve moguće načine, osim hranom. To još nije dokazano. Prenosi se i kontaktno i kapljično i zrakom. Ima tu nekih šema (prenošenja), virus se može osušiti, on se tako konzervira, vi prođete, zanjišete zrak i on se tako podigne, i vi ga udahnete”, pojašnjava Gligić u Danu uživo na TV N1 Srbija.

“Juče sam čula da je kod nas 15-20 posto stanovništva steklo imunitet, a ako idemo ka tome da epidemija nestane, trebamo imati više od 50 posto prokuženog stanovništva. Ili ćemo pustiti da se prokužimo ili da se vakcinišemo, pa svako nek izabere šta mu odgovora. Ali, državi ne odgovara da se prokužujemo na ovaj način… jer treba osigurati bolničke kapacitete”, kaže Gligić.

(StarMo)