Naslovnica Život Vinari se okupili u Sarajevu

Vinari se okupili u Sarajevu

572
foto arhiva

Sarajevo — Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara.

Na 13. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije okupili su se proizvođači vina iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a uz vina kušali su i čuveni livanjski sir, proizvode Udruge ljubuških maslinara, mesne proizvode i domaća peciva Zlatnog zrna, te se osvježili proizvodima Sarajevske pivare.

Sarajevo Wine Fest ove godine okupio je oko 2.000 posjetilaca i na taj način postao najposjećeniji festival ove vrste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Među brojnim gostima koji su prisustvovali događaju bio je i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra koji je obišao nekoliko štandova sa vinima, između ostalih i onaj vinarije “Vukoje” gdje je uživao u ponudi vrhunskih sorti vina, saopćili su organizatori.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo, a posebno su im drage čestitke posjetilaca koji su zadovoljni napustili hotel Holiday u kojem se događaj održao.

– Stvarno smo se potrudili da sve bude besprijekorno organizirano. Naravno, uvijek može bolje, ali mislim da smo ove godine postavili standarde koje ćemo u narednim godinama pokušati unaprijediti. Drago nam je da je među posjetiocima bilo i dosta turista koji su se najviše interesovali za autohtone domaće sorte Žilavku i Blatinu, koje su ovaj put udruženo predstavili hercegovački vinari okupljeni oko Udruge “Blaž”. Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrene i bronzane trofeje. Podršku “Blažu” dala je i bh. pjevač Halid Bešlić koji je još jednom pokazao da podržava domaće – kaže portparol Sarajevo Wine Festa Naida Kovačević.

(StarMo)