Naslovnica BiH Vijeće za štampu traži od vlasti da “spasi medije”

Vijeće za štampu traži od vlasti da “spasi medije”

171

Sarajevo — Vijeće za štampu i online medije u BiH uputilo je danas pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, premijerima Federacije BiH Fadilu Novaliću, Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, u kojem zahtijeva “hitnu intervenciju svih nivoa vlasti za spas medija”.

Vijeće za štampu i online medije u BiH upozorava vlasti na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se, zbog pandemije koronavirusa, našli mediji i medijska udruženja u Bosni i Hercegovini te da takva situacija može rezultirati katastrofalnim posljedicama po demokratizaciju društva u cjelini.

Profesionalne medijske kuće suočene su sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je gotovo u potpunosti iščezlo, te padom tiraža kada su u pitanju printani mediji zbog represivnih mjera kojima je zatvoreno 40 posto prodajnih mjesta, ograničenog kretanja građana, smanjene kupovne moći, navodi se u pismu.

Iz Vijeća napominju da se i Vijeće za štampu u BiH, također, trenutno bori za opstanak.

– Rapidan pad priliva sredstava direktno se odražava na nemogućnost isplaćivanja plaća, smanjenje plaća, otkaze zaposlenima, te otkazivanje ugovora honorarnim saradnicima, što je veliki udar na neovisnost medija. Takva situacija već se odvija pred našim očima jer je opstanak medija direktno doveden u pitanje. Profesionalni mediji i organizacije pokušavaju iznaći način da ne posežu za otkazima, ali njih već ima i plašimo se da će ih biti u još većoj mjeri ukoliko se ovakva situacija nastavi, bez ikakve pomoći vlasti na svim nivoima – upozoravaju iz Vijeća za štampu u BiH.

Vijeće za štampu u BiH u pismu podsjeća predstavnike svih nivoa vlasti “na neupitna prava građana na istinito, provjereno i pravovremeno informiranje, čija je važnost posebno došla do izražaja u trenutnoj situaciji, kada je cijeli svijet suočen sa borbom protiv pandemije koronavirusa” – navodi se, između ostalog u pismu.