Naslovnica Politika Vijeće za nacionalnu sigurnost RH raspravljalo o Hrvatima u BiH

Vijeće za nacionalnu sigurnost RH raspravljalo o Hrvatima u BiH

265
foto: Vlada RH

Zagreb — „Ako postoji jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Milanovića i hrvatske Vlade, to je jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda,“ kazao je komentirajući zaključke sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer Andrej Plenković.

Četverosatna sjednica je nakon više sedmica dogovaranja između predsjednika Zorana Milanovića i Vlade oko termina, mjesta odvijanja i tema sjednice održana 23. novembra u zgradi hrvatske Vlade.

Plenković je dodao kako „znamo i sami da je njihov položaj u određenim situacijama drugačiji od onoga kako je i duh i slovo Daytonskog mirovskog sporazuma. Osobito nas sve zabrinjava, i tu smo jasno artikulirati naš stav, problem izbora člana bh Predsjedništva, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda, i s te strane ova praksa koja je započeta 2006. godine za nas je nešto što ne smatramo da je dobro, ni korisno ni funkcionalno za koheziju unutar Bosne i Hercegovine. Zbog toga tu imamo jedinstven stav,“ kazao je hrvatski premijer.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)