Naslovnica Život Vijeće stranih investitora BiH zasjeda u Mostaru

Vijeće stranih investitora BiH zasjeda u Mostaru

383
foto arhiva

Mostar — Vijeće stranih investitora BiH (VSI) u suradnji s Gospodarskom komorom Federacije BiH organizira stručnu diskusiju na temu “Obrazovanje, zapošljavanje i gospodarstvo” koja će se održati 08. 10. u prostorijama Intere Techonology park, s početkom u 11 sati.

Na stručnoj diskusiji bit će riječi o tržištu rada u Bosni i Hercegovini, trenutnom stanju, te izazovima i perspektivama iz ugla poslodavaca.

Svrha stručne rasprave je da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, znanstvenih i obrazovnih institucija s poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje, priopćeno je iz Gospodarske/Privredne komore FBiH.

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Imajući u vidu navedena otvorena pitanja te sveprisutniji problem odlaska kvalificirane radne snage i nedostatka stručnog kadra, organizatori su imali potrebu i interes organizirati skup na temu aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, problem neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama slobodnog tržišta rada.

Inače, ovom skupu prethodila je nedavno održana stručna diskusija u Sarajevu.

(StarMo)