Naslovnica Život Vijeće sigurnosti traži poštivanje prekida vatre

Vijeće sigurnosti traži poštivanje prekida vatre

358
foto: BBC.com

New York — Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) pozvao je Armeniju i Azerbejdžan da poštuju novi dogovor o prekidu vatre.

Vijeće je održalo diskusiju iza zatvorenih vrata o sukobima u regionu Nagorno-Karabah tokom kojeg je od 27. septembra poginulo više stotina ljudi.

Tokom sastanka koji je održan na zahtjev Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država, članice su ponovile poziv generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da poštuju dogovor o prekidu vatre.

“Svi govore isto, a to je da je situacija loša i da se obje strane trebaju povući i da poštuju poziv Guterresa za prekid vatre”, rekao je jedan od diplomata iz UN-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija koja trenutno predsjedava Vijećem, radi na saopćenju u kojem će biti upućen poziv za poštovanje prekida vatre.

U tekstu koji se očekuje da će tokom ove sedmice biti usaglašen među članicama, također će biti upućen poziv Armeniji i Azerbejdžanu da nastave pregovore posredstvom Grupe iz Minska kojom kopredsjedavaju Rusija, Francuska i SAD.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Armenima i od rata u prvoj polovini 90-ih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sporazum o prekidu vatre dogovoren je tokom vikenda nakon što je propao raniji dogovor postignut posredstvom Rusije i nisu obustavljene najteže borbe u toj oblasti od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Analitičari navode da neuspjeh u obustavi borbi izaziva bojazan od humanitarne krize i dovodi do nove zategnutosti odnosa između Turske, koja podržava Azerbejdžan, i njenih saveznika u NATO-u koji traže obustavu borbe.

Rusija, koja ima sporazum o odbrani sa Armenijom, mogla bi da bude uvučena u regionalni sukob.

(StarMo)