Naslovnica Život Vijeće sigurnosti kritički o Trumpovom mirovnom planu?

Vijeće sigurnosti kritički o Trumpovom mirovnom planu?

465
Donald Trump

Washington — Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je cirkulirao u utorak navečer osuđuje izraelski plan aneksije jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, kritikujući indirektno proizraelski mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nacrt teksta, koji su proslijedile članice Vijeća Tunis i Indonezija, očigledno će naići na američki veto, ali ukazuje kritički stav nekih članica prema Trumpovom planu koji je pompezno objavio prošle sedmice.

Diplomati tvrde da će pregovori o tekstu najvjerovatnije početi u drugom djelu ove sedmice. Očekuje se da se palestinski predsjednik Mahmod Abbas obrati Vijeću povodom plana naredne sedmice, što bi se moglo podudariti s glasanjem o nacrtu rezolucije, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Rezolucija „naglašava nelegalnost aneksije bilo kog dijela“ okupiranih palestinskih teritorija i „osuđuje nedavne izjave koje pozivaju na izraelsku aneksiju“ tih teritorija, sudeći po nacrtu teksta u čiji je uvid došao Reuters.

Trumpov plan, proizvod trogodišnjih napora njegovog visokog savjetnika Jareda Kuhnera, priznaje izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima i zahtijeva od Palestinaca da ispune krajnje zahtjevan niz uslova koji bi im omogućili da dobiju državu, s prijestonicom na Zapadnoj obali u selu istočno od Jerusalema.

Kusher bi trebao izvjestiti članice Vijeća sigurnosti o planu u četvrtak.

(StarMo)