Naslovnica BiH Vijeće ministara BiH: Ministri iz RS protiv svih tačaka dnevnog reda!

Vijeće ministara BiH: Ministri iz RS protiv svih tačaka dnevnog reda!

133
Staša Košarac

Sarajevo — Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH “ministri iz Republike Srpske glasali protiv svih tačaka dnevnog reda”.

– Te tačke su dobile negativno mišljenje. Shodno krizi koju je proizveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i nakaradnih odluka Ustavnog suda BiH, naše ponašanje je bilo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i drugih institucija RS-a – rekao je Košarac.

Kaže da je “veoma značajno otvoriti politički dijalog i na ustavan način naći rješenja”.

– Nećemo dozvoliti bilo kakve takve napade na ustavni kapacitet Republike Srpske. Cijenimo da je veoma značajno okupit se oko izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom kontekstu naše nastojanje jeste da takve zagarantovane ustavne vrijednosti, kakve je dao Aneks IV Dejtonskog sporazuma, vratimo Republici Srpskoj, smatrajući da to radimo isključivo demokratski, na legalan i ustavan način, a naše odlučivanje i kretanje na nivou Vijeća ministara bit će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srspke – poručio je Košarac nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

(StarMo)