Naslovnica Region Vijeće Evrope: Hrvatska da zaustavi nasilje nad migrantima

Vijeće Evrope: Hrvatska da zaustavi nasilje nad migrantima

187
foto arhiva

Brisel — Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje i prisilno vraćanje na granici s Bosnom i Hercegovinom i iskorijeniti nekažnjavanje za ozbiljna kršenja ljudskih prava koja su nad migrantima počinili službenici zakona, poručila je Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, nakon što je jučer, 22. oktobra, britanski list Guardian objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante.

U tu bi svrhu posebno trebali osigurati punu saradnju s nezavisnim nadzornim mehanizmima, posebno s uredom hrvatske javne pravobraniteljice, napisala je Mijatović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Posljednji navodi o kolektivnom protjerivanju migranata, odbijanju pristupa azilu i ekstremnom nasilju hrvatskih policijskih službenika koji se koriste u ovom kontekstu izuzetno su zabrinjavajući.

Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije već dugo dokumentiraju dosljedan obrazac zlostavljanja migranata koji pokušavaju prijeći u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a koje su počinili predstavnici zakona u Hrvatskoj.

Uprkos mom pozivu vlastima, prije dvije godine, da osiguraju brzu, efikasnu i nezavisnu istragu tih navoda i vladu koja tvrdi da se svi navodi istražuju, nastavljaju se s vjerodostojnim izvještajima o takvim kršenjima.

Uznemirujuće je što ovi izvještaji sugeriraju da se nasilje i dehumanizirajuća djela koja prate poguravanja povećavaju, a čini se da hrvatski službenici za provođenje zakona i dalje uživaju nekažnjivost za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava“, stoji u pismu Mijatović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)