Naslovnica BiH Vijeće EU: BiH još nije spremna

Vijeće EU: BiH još nije spremna

311

Sarajevo — Vijeće Evropske unije pozdravilo je danas imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, te pozvalo izvršna i zakonodavna tijela na svim nivoima vlasti da pokrenu rješavanje ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, u skladu s legitimnim težnje građana Bosne i Hercegovine da napreduju prema Evropskoj uniji, objavljeno je danas u zaključcima.

Članice Unije danas su usvojile niz zaključaka o BiH te istakli da država još uvijek nije spremna za punopravno članstvo, a na bazi podnesene prijave. Otvaranje pregovora će biti moguće kada Evropska komisija ocijeni da je BiH ostvarila potrebni napredak.

“Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države”, navedeno je u zaključcima, prenosi Patria.

Vijeće pozdravlja mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji te priznaje da je Bosna i Hercegovina trenutno ne ispunjava u dovoljnoj mjeri kriterije iz Kopenhagena, i treba uložiti značajne napore na jačanju njenih institucija kako bi se garantovala demokratija zakona, ljudskih prava i poštovanja i zaštite manjina.

“Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Bosna i Hercegovina je postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti, budući da je još uvijek u ranoj fazi uspostave funkcionalne tržišne ekonomije i postajući konkurentnom unutar zajedničkog tržišta. Provođenje obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju se mora poboljšati. Bosna i Hercegovina je sveukupno u ranoj fazi kada je u pitanju njen nivo spremnost za preuzimanje obveza prema članstvu u EU i treba da je znatno pojača postupak usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a i provođenje i provođenje odgovarajućeg zakonodavstva”, zaključeno je.

Bosna i Hercegovina treba, kako je istaknuto, uložiti dodatne napore, posebno u vezi s provedbom četrnaest ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije.

Ovi ključni prioriteti su fokusirani se na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, temeljna prava i reforma javne uprave, i moraju biti ispunjeni – navedeno je.
Vijeće napominje da će konačno razmotriti otvaranje pregovora o pristupanju EU, u skladu s ustaljenom praksom, u vrijeme kad Komisija ocijeni je da je Bosna i Hercegovina postigla potrebni stepen usaglašenosti sa kriterije za članstvo i posebno je ispunio ključne prioritete navedene u Strategij Komisije.

Vijeće poziva Komisiju da se usredotoči na svoje godišnje izvještaje o Bosni i Hercegovini, počevši od onog 2020. godine, o provedbi ključnih prioriteta kojima se treba baviti – rečeno je.

(StarMo)