Naslovnica BiH Vidović: Svaka radnja premijera Novalića bila zakonita

Vidović: Svaka radnja premijera Novalića bila zakonita

529
Vasvija Vidović

Sarajevo — Advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića Vasvija Vidović je tokom iznošenja uvodnih riječi na glavnom pretresu u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ kazala da će, suprotno tvrdnjama Tužilaštva o kriminalnom planu i njegovom provođenju, “odbrana dokazati da je svaka radnja premijera koju je poduzeo bila zakonita i usmjerena na sprečavanje, odnosno ublažavanje poslijedica pandemije”.

Vidović je po okončanju današnjeg ročišta izjavila novinarima da je prvo govorila o formalnim nedostacima optužnice koji su, kako je navela, u ovom predmetu takve prirode da se rijetko vide u krivičnim postupcima, pogotovo na državnom sudu, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela, itd.

Dodala je da će se u nastavku suđenja koristiti, prije svega, svim tužiočevim dokazima, „jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat“.

– Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, saslušali smo svoje svjedoke, proveli smo brojna vještačenja, po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima. Potpuno je drugačija slika po stavu odbrane, od one koju pokazuje Tužilaštvo – navela je Vidović.

Komentirala je i najavu da će Tužilaštvo tokom dokaznog postupka tražiti mjere zabrane za optužene, kazavši da se „stiče jedan utisak neprirodne zainteresiranosti da se smijeni premijer Federacije BiH“.

– To je nešto što je već riješeno. Zna se kad se stavljaju priojedlozi za mjere. Bio je prijedlog za pritvor odbijen, potom su predlagane mjere koje su bile na snazi i one su potpuno poštovane. Potpuno je neuobičajeno bar meni, do sada nisma imala ni jedan ovakav slučaj da se, iako je Sud ranije odlučio, bez da se bilo kakva nova činjenica ili nova okolnost desila, da se ponovo traže mjere – kazala je Vidović, dodajući da će se o tome izjašnjavati sljedeći put.

Po njenim riječima, neobična je upornost da nakon dvije sudske odluke vezano za to ponovo predlažu izricanje takve mjere, „naročito poslije situacije da su ipak ti respiratori dobili verifikaciju, da ipak ti respiratori imaju ozbiljnog proizvođača koji je javno objavio svojstva tog respiratora“.

Dodala je kako vjeruje da će velike probleme imati BiH, zato što sui ih već kontaktirali „američki advokati koji će zastupati tu kinesku firmu“.

– Imat će ozbiljne probleme BiH zbog toga što je ipak od državnog organa nešto što je upotrebljivo, upotrebljava se u mnogo država u svijetu, proglašeno neupotrebljivim – izjavila je Vidović novinarima nakon današnjeg suđenja.

(StarMo)