Naslovnica Politika “Vidio u novinama”, ali ga “jako zabrinjava”…

“Vidio u novinama”, ali ga “jako zabrinjava”…

875
Safet Oručević

Mostar — Nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević, te povremeni poslovni čovjek, kaže u razgovoru za, njemu vrlo blizak portal vijesti.ba, da ga “posebno brine izbor predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara”.

– Jedan dio koji me jako zabrinjava – naglašava Oručević i dalje elaborira: Jako zabrinjava ovo što stoji u članu 26, a to je način izbora predsjednika Gradskog vijeća. Postoji jedna nelogičnost koja otvara mogućnosti raznih inžinjeringa. Naime, za njegov izbor prema predloženom modelu ne treba ni natpolovična većina vijećnika, što je jako čudno, a za smjenu je potrebna čak dvotrećinska većina. Neko nam mora reći da li se radi o nekom propustu, jer ono što je u ovom dijelu objavljeno kroz ove prijedloge može imati katastrofalne posljedice.

Kaže i kako je prijedlog rješenja za Mostar “vidio u novinama” i da “ne znam da li je to konačna varijanta”.

Oručević naglašava kako je njegov Centar za mir, ponudio prije nekoliko godina “sličan model” i da su tada “napadani od dijela lokalnog SDA kao izdajnici”.

– Lokalna SDA je kasnije izašla sa pričom o jednom dogradonačelniku, da bi se u konačnici došlo do mehanizma zaštite u vidu predsjednika Gradskog vijeća. Mislim da je taj mehanizam ponovo nešto do sada neviđeno i, iskreno, nemam dovoljno detalja. Mislim da će to tek biti dio rasprave i drugih političkih aktera – kaže za vijesti.ba bivši gradonačelnik Mostara.

On je mišljenja kako se i predsjednik Gradskog vijeća treba birati dvotrećinskom većinom “pogotovo, jer po novom prijedlogu namjeravaju značajno pojačati njegove ovlasti”.

Oručević je inače bio jedan od najvećih javnih zagovaratelja aktuelnog Statuta Grada Mostara, koga je svojevremneo nametnuo Visoki predstavnik, a koji je kasnije kao neustavan oborio Ustavni sud, zbog čega je i nastala dugogodišnja politička kriza u Mostaru.

Podsjetimo, Statutom Grada Mostara nametnutim od strane Visokog predstavnika, ukinuta je institucija dogradonačelnika, kao i šest općina – po tri sa hrvatskom i bošnjačkom većinom. Statut je ostao na snazi samo voljom OHR-a, iako nikada nije usvojen od strane Gradskog vijeća, da bi kasnije bio proglašen i neustavnim i to u nekim od ključnih dijelova. Ponajprije, onim vezenim za način popunjavanja Gradskog vijeća.

(StarMo)