Naslovnica Život Video-zapisi umjesto sastanka u UN-u

Video-zapisi umjesto sastanka u UN-u

387

New York — Svjetski lideri poslat će videozapise umjesto da se fizički okupe u Ujedinjenim narodima u septembru zbog pandemije koronavirusa, odlučila je Generalna skupština.

Godišnji sastanak na visokom nivou bio je oblikovan kao sedmica proslave 75. godišnjice tog svjetskog tijela, ali je generalni sekretar Antonio Guterres predložio u maju da čelnici pošalju videoizjave zbog vjerovatnih problema s putovanjima, oko čega su se članice složile.

“Svaka država članica, država posmatrač i Evropska unija mogu podnijeti unaprijed snimljenu izjavu svog šefa države, potpredsjednika, prestolonasljednika ili princezu, šefa vlade, ministra ili potpredsjednika, koja će se emitirati u dvorani Generalne Skupštine nakon uvoda predstavnika te zemlje koji je fizički prisutan”, navodi se u odluci, prenose hrvatski mediji.

Stotine događaja održava se i na marginama rasprave o UN-u, ali predsjednik Generalne skupštine Tijjani Muhammad-Bande ohrabrio je u pismu zemlje da “sve sporedne događaje premjeste na virtuelne platforme kako bi ograničili broj ljudi u zgradi UN-a”.

New York je nedavno bio globalni epicentar virusa koji se u Kini pojavio krajem prošle godine.

(StarMo)