Naslovnica Mostar VIDEO: Za petinu povećan broj korisnika Javne kuhinje CK Mostar

VIDEO: Za petinu povećan broj korisnika Javne kuhinje CK Mostar

403
foto: BHRT - ilustracija

Mostar — Usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, u Bosni i Hercegovini se povećao broj nezaposlenih i osoba koje trebaju neki vid socijalne pomoći. Javna kuhinja koja djeluje pri Crvenom krstu u Mostaru svakodnevno se brine da topli obrok dobiju svi kojima je potrebno, javlja BHT.

Uz to, već dvije godine obezbjeđuju hranu i higijenske potrepštine za Migrantski centar u Salakovcu.

“Mi svakodnevno skuhamo 500 obroka, pripremimo, s tim da se povećao broj korisnika za 20 posto tokom pandemije. Danas je na meniju saft od pilećih fileta i riža sa tim da oni dobijaju i mlijeko, konzerve, mliječne namaze, zdenke, sokove”, kaže Senada Šemić, zaposlenik kuhinje Crvenog krsta Mostar.

Belma Handžar je prije 10 godina ostala udovica i sa minimalnom penzijom koja je opterećena kreditnim zaduženjem. Od tada je korisnica javne kuhinje.

“Tako da imam to 170 maraka, ali gledam da poplaćam račune, i što mi ostane to kupim tableta i tako da mi dosta ova kuhinja znači. Iako sam sama, dobijem pola hljeba, nekad bude mlijeko”, priča Handžar.

Osim za sebe, ova korisnica često iz Javne kuhinje nosi obroke i za svoje komšije jer je riječ o naselju koje je udaljeno više od dva kilometra od Mostara. Usluge javne kuhinje svakodnevno koristi oko 350 osoba, a već dvije godine redovno brinu i za korisnike migrantskog centra Salakovac.

“Otkad je prvi val migranata došao, Crveni križ se uključio u njihovu ishranu, dakle i hranu i higijenu. Trenutno se daju tri obroka za kamp Salakovac”, pojašnjava upravnik Javne kuhinje Crvenog krsta Mostar Damir Džemat.

Velik doprinos u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa dali su mladi volonteri Crvenog križa koji su osobama koje su ostale bez posla dostavljali pakete na kućnu adresu.

Iz ove ustanove poručuju kako u narednim mjesecima očekuju ekspanziju zahtjeva za pomoć, kao posljedicu krize izazvane koronavirusom.

(StarMo)