Naslovnica Mostar VIDEO: Urušava se staro Pravoslavno groblje

VIDEO: Urušava se staro Pravoslavno groblje

427
Screenshot: FTV

Mostar — Urušava se staro pravoslavno groblje Pašinovac, koje je smješteno u blizini Sabornog hrama Svete trojice u Mostaru. Riječ je o groblju koje je 2003. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Iako je prije nekoliko godina sanirano i zaštićeno Novo groblje, na sanaciju starog još se čeka.

Čak ni zona koja spada pod zaštitu UNESCO-ovih spomenika nije osigurala preminulima spokoj u gradu na Neretvi. O tome svjedoče brojni skeleti koji se pojavljuju tokom urušavanja zemljišta na starom pravoslavnom groblju koje je nastalo još u 16. stoljeću.

– Nedavno je bilo obrušavanje velike količine zemljišta i bilo je nepristupačno. Uspjeli smo jedan dio da pokupimo i sahranimo u novu grobnicu, tu ih sahranjujemo do nekog rješenja – priča Drago Antelj, voditelj pogrebnog pravoslavnog društva u Mostaru, prenosi federalna.ba.

Međutim, rješenja za sada nema iako je prije nekoliko godina Fond za vanredne situacije izradio dokumentaciju kao i projekt zaštite i sanacije groblja. Dok je tada zaštićeno samo Novo groblje na kojem među ostalima počiva i Aleksa Šantić, na starom groblju preostale grobnice znamenitih Mostaraca i dalje uništava erozija.

– To su prvi hrišćani koji su živjeli na području grada Mostara, tu su spomenici iz 16., 17., 18. vijeka koji su dio ove tradicije i dio kulture ovog grada – ističe mostarski paroh Radivoje Krulj.

Pitanjima o sanaciji groblja sa FTV-a su probudili i nadležne u Federalnom zavodu za zaštitu spomenika, koji posljednjih godina nisu posjetili ovaj lokalitet, ali će u narednim danima, kako kažu, izaći na teren.

– Groblje neće nestati, međutim, moramo na vrijeme regirati kako bismo zaustavili daljnje propadanje s obzirom na to da je groblje smješteno na specifičnom lokalitetu i smatramo da ćemo izradom elaborata sanacije i u dogledno vrijeme sadnjom određene vrste drveta, u ovom slučaju čempresa, uspjeti zaustaviti daljnje propadanje – kaže Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Upravo je korijenje čempresa štitilo tlo od urušavanja. No, propadanje groblja koje danas predstavlja opasnost za lokalno stanovništvo izazvala je nekontrolirana sječa čempresa tokom rata.

(StarMo)