Naslovnica Mostar VIDEO: Uprkos naredbama, i dalje masovna okupljanja

VIDEO: Uprkos naredbama, i dalje masovna okupljanja

433
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Velika svadbena slavlja, diskoteke, mini koncerti, sve se to proteklih mjeseci dešavalo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, uprkos zabranama, naredbama i preporukama kriznih štabova.

I dok će jedni reći da ne rade dovoljno svoj posao, inspekcijske službe su, kažu za FTV, svakodnevno na terenu. Međutim, šta su zapravo naredbe kad nam nedostaje društvene odgovornosti.

Nagli skok zaraženih koronavirusom pripisuje se ponajprije nepoštivanju epidemioloških mjera. Javna je tajna da se po Hercegovini organiziraju okupljanja koja uveliko premašuju dozvoljenih 25 osoba u zatvorenom i 50 na otvorenom prostoru.

“Maloprije mi je rekao čovjek da je diskoteka u Mostaru radila do 4 sata jutros. Eto takve stvari. Virus je tu i on će se širiti. Međutim, svaki potez koji svaki čovjek napravi za sebe, distancira se od mene metar i po, stavi masku je napravio puno”, kazao je direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Ante Kvesić, prenosi federalna.ba.

Poštivanje epidemioloških mjera provode gradski inspektori u koordinaciji s pripadnicima MUP-a HNK-a.

Od juna do septembra ove godine zbog nepoštivanja radnog vremena izdali su kazne u iznosu od 6.500 konvertibilnih maraka – kazao je turističko-ugostiteljski inspektor Grada Mostara Nermin Basarić.

Iz Vlade HNK-a naložili su inspekcijskim službama pojačanu kontrolu i kažnjavanje onih koji se nepridržavaju mjera, a informacije o poštivanju odluka o okupljanjima u javnim prostorima prikupljaju sedmično. Većina vlasnika u čijem su objektu prekršene mjere, saznaje FTV, plate kazne, ali ima i onih koji će situaciju pokušati riješiti sudskim putem.

Nisu rijetka ni ignoriranja upozorenja, pa čak i verbalni napadi na policiju i inspektore.

(StarMo)