Naslovnica Mostar VIDEO / Turizam u HNK: Uglavnom se sabiru gubici

VIDEO / Turizam u HNK: Uglavnom se sabiru gubici

389
foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — Turistička sezona o kojoj se možda i najviše govorilo privodi se kraju. U HNK-u najbolje je prošao turizam u Neumu, zahvaljujući brojnim domaćim i gostima iz susjedne Srbije. U ostalim dijelovima kantona uglavnom se zbrajaju gubici i prave planovi za iduću sezonu, javlja FTV.

U Starom gradu u Mostaru u ovoj turističkoj sezoni gotovo se nisu mogli čuti razgovori na stranim jezicima. Priliku da naprave fotografiju ispred Starog mosta imali su uglavnom domaći turisti.

“Najviše gostiju što je bilo – to je iz Srbije, ljudi koji su ljetovali u Neumu”, kaže Haris Količić, mostarski ugostitelj.

Neum je jedini u HNK-u koji je donekle uspio popraviti turistički rezultat. S ostalim destinacijama to nije tako. Najpogođeniji su Mostar i Međugorje, koje najviše prihoda ima od stranih hodočasnika. Odluka Vijeća ministara BiH o ulasku stranih državljana u našu zemlju uz negativan test na Covid-19 je, kažu u Turističkoj zajednici HNK-a, došla prekasno.

“To je trebalo donijeti u momentima kad su se sve zemlje EU-a otvorile unutar svojih granica – tu smo trebali lobirati i tražiti svoju šansu”, ističe Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a, prenosi federalna.ba.

Direktor agencije G-tours Davor Ljubić smatra kako Međugorje od ove odluke neće imati nikakve koristi: “Došla je prekasno, a što se tiče Mostara – ovu godinu treba zaboraviti. Ono što treba uraditi pod hitno je donijeti mjere koje će omogućiti zadržavanje ovo malo radnih mjesta što je ostalo”.

Na ruku ne ide ni trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji, posebno HNK-u i ZHK-u.

“Turizam je kompleksna stvar – nije dovoljno samo otvoriti granice, treba se epidemiološka situacija u našoj zemlji popraviti jer svjedoci smo da je Srbija rekla svojim građanima – danas do 6 sati da se svi moraju vratiti”, kaže Količić.

Neophodno je, saglasni su radnici u turizmu, posvetiti se izradi planova i promocija za narednu turističku sezonu. Sačuvati zdravlje je najvažnije, ali potrebno je, kažu, voditi računa i o tome da mnogi u našoj zemlji, posebno u njenom južnom djelu, upravo od turizma ostvaruju glavninu prihoda za život.

(StarMo)