Naslovnica BiH VIDEO / Stolac: Deponija kod rijeke i arheološkog nalazišta

VIDEO / Stolac: Deponija kod rijeke i arheološkog nalazišta

546
Screenshot: FTV

Stolac — Stolac, kao i većina opština i gradova u Bosni i Hercegovini, ima problem s odlaganjem otpada. No, on je specifičan jer se tamošnja deponija nalazi u blizini rijeke Bregave, u zoni koja, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, odgovara prvoj zoni zaštite.

Stolačke vlasti prostor u neposrednoj blizini arheološkog nalazišta, ali i rijeke Bregave i pećine Badanj koriste kao mjesto za odlaganje otpada, javila je Federalna televizija.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković, koji je na čelu te općine već 16 godina, priznaje da Stolac ima velikih problema s odlaganjem smeća. Do sada su otpad odvozili na deponiju Uborak u Mostaru. No, to više neće biti rješenje.

– Ovo nije problem samo Stoca, ovo je problem cijele regije. Mi moramo imati sanitarnu deponiju, gdje ćemo odlagati otpad. Treba znati da smo prije šest godina na Općinskom vijeću usvojili strategiju za odlaganje otpada. Ta strategija je polagala pravo da ćemo otpad voziti na regionalnu deponiju Uborak. Kako se s Uborkom već godinu dana stvari kompliciraju, bojim se da će se i ta naša strategija morati mijenjati – kaže Bošković, prenosi federalna.ba.

Smatra da problem treba rješavati na višem nivou.

Istovremeno, aktivista Demir Mahmutćehajić upozorava da ovom deponijom nisu ugroženi samo Stočani nego i svi oni nizvodno, uz Bregavu i Neretvu, jer smeće zagađuje te rijeke.

– Ako je ovo nacionalni interes, ako je ovo upravljenje Stocem, strah me je i pomisliti šta slijedi ako Bošković i ova ekipa budu imali veću moć – ističe Mahmutćehajić.

U Parlamentu Federacije BiH podnesena je inicijativa za inspekcijski nadzor nad lokalitetom koji sada služi za odlaganje smeća u Stocu.

– Moramo jasno artikulisati svoje stavove, uključivati institucije BiH, uključivati druge organe vlasti kako bi se zaštitili interesi građana Stoca. Ovdje se radi o zaštiti eko sistema Bregave, nacionalnog spomenika Badanj i o zaštiti života ljudi koji tu žive – naglašava Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

Za domaće goste, kao i strane turiste koji odluče posjetiti ovo mjesto, deponija će, bez sumnje biti negativna slika.

Podsjetimo da je načelnik Općine Stolac uputio zahtjev višim nivoima vlasti da Stolac dobije status Grada zbog, kako je navedeno, bogate turističke ponude i značajnog kulturno-historijskog naslijeđa. No, ovakvim potezima taj proces može biti ozbiljno narušen.

(StarMo)