Naslovnica Mostar VIDEO: Šta kažu taksisti, prevoznici…?

VIDEO: Šta kažu taksisti, prevoznici…?

442
foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — Gubitke u poslovanju izazavane pandemijom koronavirusa u proteklom periodu osjetili su mnogi pa tako i taxi, autobuski i avio prevoznici. Nakon popuštanja mjera na snazi je postepena stabilizacija poslovanja. Oni koji su radili i za vrijeme pandemije, svakako u znatno manjem kapacitetu, bili su taxisti.

“Znate kako je bilo raditi, kao i svima ostalima, neka neizvjesnost neka nepoznanica, ne znate šta vas čeka kakve će mjere biti, vidite oko vas da su ljudi zbunjeni da ne kažem izgubljeni”, priča Damir Kuzman, taksista.

Ovako svoj rad u vrijeme pandemije koronavirusa opisuje mostarski taksista Damir. Iz dana u dan su se on i njegove kolege, kaže, prilagođavali situaciji. Danas, kada se stanje stabiliziralo, i dalje voze uz preporučeno poštivanje epidemioloških mjera, javila je FTV.

“Vozila se svakodnevno dezinficiraju, vozači imaju sve smjernice šta treba da rade ali isto tako klijenti koji sjednu u vozilo treba da poštuju mjere dakle rukavice, maske, bez toga ne ide”, kaže Ivan Dragoja, direktor firme Moj taxi Mostar, prenosi federalna.ba.

Broj vožnji je manji u odnosu na period prije pandemije, što se odražava na poslovanje firme. 20 posto kapaciteta je u pogonu.

“Ako sam ja prije ovoga vremena pravio mjesečno neke 3 i po ili 4 hiljade kilometara znači sad se to svelo na mnogo mnogo manje mogu reći slobodno i prepolovilo se znači normalno da se bojite”, rekao je Damir Kuzman, taksista.

U Međugorju je situacija s taxi prevoznicima bila još složenija, jer oni zavise o stranim hodočasnicima, kojih ove godine nema.

“Ja radim kao taksista, drugi neće da dolaze jedini sam ovdje uhvatim nešto, ali i to je za ni tamo ni ovamo”, priča taxista iz Međugorja.

Iza autobusnih prevoznika također je težak period. Dva mjeseca nisu vozili. Sada se vraćaju u pogon nadajući se da će nadoknaditi finansijske gubitke. Međutim smanjeni kapacitet preporučene popunjenosti sjedišta dodatno poskupljuje stavku prevoza.

“Sa samo ovom naredbom da samo 50 posto kapaciteta možemo da popunjavamo u svojim vozilima već će nam to puno donijeti štete koje imamo je li potpuno iste troškove kola, kilometre, vozača, dnevnice, plate, goriva, amortizacije vozila a sa 50 posto smanjenim prihodom”, rekao je Ahmedin Šabanagić, generalni direktor Autoprevoza Mostar.

Ipak, radna mjesta su uspjeli zadržati, isplativši redovne plate za mart i april. Od 15. juna očekuju aktiviranje međunarodnog prevoza i tek tada će se, kaže, moći govoriti o povoljnijem poslovnom ambijentu u BiH.

(StarMo)