Naslovnica BiH VIDEO: Radenka palila kandilje na džamiji

VIDEO: Radenka palila kandilje na džamiji

660
foto: arhiva - ilustracija

Bileća — Kada se sagleda kontekst rata u našoj zemlji, te kakve je posljedice ostavio na sve naše narode od smrti, rušenja, progona, podjela i sijanja straha jednih od drugih, onda priča iz Bileće izgleda kao čudo.

Njeni akteri je ne smatraju čudom nego sasvim običnim ljudskim gestom, javlja FTV.

Radenka je palila kandilje na tamošnjoj džamiji jer nana Fata, koja je to činila godinama zbog policijskog sata nije smjela. Iako mu se na različite načine molimo, Bog je jedan.

Nana Fata Jaganjac dočekala je ekipu FTV-a u svojoj avliji. Bez Radenke, koja, kaže, ima tremu i ne želi pričati o nečemu što je za obje sasvim normalna stvar – biti prvom komšiji pri ruci. Radenka Lero je umjesto Fate nekoliko dana palila kandilje na bilećkoj Carevoj džamiji.

“Bogami ću, kaže, ja otići. I hvala joj po hiljadu puta, išla je nekolika dana”, priča nana Fata, prenosi federalna.ba.

Objema ova priča nije čudna nego se podrazumijeva da pomognete bližnjem, ma kako god se on zvao.

“Bog je jedan, kaže mi. Da je nevolja, da se pale na crkvi, i ja bih otišla i tebi napravila uslugu kao što ti meni. Za mene je Bog jedan, kaže, i to je za mene pravi vjernik. Ako ja mrzim tebe, nisam vjernik”, govori nana Fata.

Fata se od svog povratka u Bileću 2001. godine i obnove Careve džamije za nju brine i pali kandilje, budući je jedina od prijeratnih 2.000 Bošnjaka koja živi u gradu. Problema nema.

“Bogami, njena djeca odu i kupe sve što mi treba, i ona, da ja nisam morala izići, plate mi obaveze i sve”, kaže Fata.

Iako u godinama, ispostila je i ovaj ramazan. Dobro je, poručuje, i za dušu i tijelo. Baš kao što su dobra i djela koja učinite za ljubav drugih. Zato je i muftija mostarski Salem ef. Dedović, prilikom nedavne posjete Bileći, zahvalio Radenki za pomoć nani Fati.

“To je nešto što nam uvijek daje nadu i vjeru da ovaj stvarni, obični život jednostavno funkcioniše i može funkcionisati”, ističe ef. Dedović.

Priča iz Bileće je smisao života svakog vjernika: pružiti ljubav, ma koliko te neko zarad vlastitih interesa plašio drugima i drugačijima.

(StarMo)