Naslovnica Mostar VIDEO: Pandemija nije uticala na izgradnju poddionice kod Počitelja

VIDEO: Pandemija nije uticala na izgradnju poddionice kod Počitelja

662
Screenshot: FTV

Sarajevo/Mostar — Jedan od zahtjevnijih projekata u BiH svakako je izgradnja koridora 5C. Pandemija koronavirusa nije utjecala na izvođenje radova na južnom gradilištu naše zemlje, tačnije na izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići.

Od početka februara radilo se na prevenciji i prepoznavanju simptoma koronavirusa. Pristup gradilištu na poddionici Počitelj-Zvirovići osiguran je od vanjskih utjecaja kako bi se gradilište održalo sigurnim, javila je FTV.

“To u prvom redu uključuje zaštitne maske, zaštitne rukavice i potpunu dezinfekciju, niz treninga, niz priručnika i kontinuirano na dnevnoj bazi provjera stanja gradilišta po pitanju primjene mjera”, kaže Sanda Zorić, nadzorni inženjer za sigurnost na projektu.

Prvi slučaj zaraze radnika pokazao je kako su sve preventivne mjere dobro implementirane.

“Radi se o radniku koji je bio zaposlen na ovom projektu čiji je bliski član porodice bio zaražen ovim virusom, međutim i prije samog otkrivanja tog pozitivnog kod radnika mi smo 7 dana ranije reagirali na način da smo povukli sve one kontakte u samoizolaciju”, rekla je Sanda Zorić, nadzorni inženjer za sigurnost na projektu.

Veliki broj radnika radi u tri smjene austrijskom tunelskom metodom. Radi se iskop punog profila tunela, koji bi trebao biti dug oko 1.100 metara. Poddionica podijeljena je na dva lota i njena dužina je 11 kilometara.

“Lot 1 je ukupne dužine 10 km i na tih 10 km imamo tunel sastoji se od 2 tunelske cijevi duzine 1.100 metara zatim imamo 3 manja mosta i imamo dvije petlje. Petlja Počitelj spaja dvije ceste koridora Vc sa postojećom magistralnom cestom dok druga petlja spaja autoput 5 c sa planiranom jadransko-jonskom magistralom”, kazao je Mladen Glamočanin, nadzornik na izvođenju radova, prenosi federalna.ba.

Stubovi na mostu Počitelj koji je ujedno najzahtjevniji na gradilištu, visine su i preko 100 metara. Trenutno se radi na njegovim temeljima. Izgradnja poddionice finansira se sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o kreditu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom u visini od 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje za LOT1 je 24 mjeseca, a za LOT2 30 mjeseci.

(StarMo)