Naslovnica Mostar VIDEO: Novi projekat Centra za kulturu Mostar

VIDEO: Novi projekat Centra za kulturu Mostar

568
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Centar za kulturu u Mostaru je pokrenuo novi projekat pod nazivom ‘Trebao mi je neki novi početak’. Riječ je o ciklusu izložbi na kojima će se predstaviti osam umjetnika amatera. Cilj je podstaći ih na stvaralaštvo i omogućiti, mnogima prvo, predstavljanje javnosti.

Do sada su se u okviru novog umjetničkog projekta u Centru za kulturu u Mostaru predstavile slikarice Azra Hamzić i Sanela Dumpor. Obje su izlagale na grupnim izložbama, učestvovale na likovnim kolonijama, a sad su dobile priliku izlagati samostalno.

„Stvarno je prekrasno što Centar za kulturu uopšte radi ovaj projekat da se da šansa talentovanim mladim ljudima, da se prikažu malo široj javnosti, a ujedno da potakne druge da se bave nekim kreativnim radom“, smatra Azra Hamzić, umjetnica, javlja FTV.

„Mislim da je ovo bitno i kulturološki i sociološki, jer sigurno da će dolaziti ljudi koji ne dolaze često na izložbe, rodbina prijatelji od ovih umjetnika, i sigurno da će ovo biti poticaj i stimulans i mladim slikarima da nastave dalje“, kaže Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu.

Riječ je o zaljubljenicima u slikarstvo, kojima likovna umjetnost nije profesija već hobi. Sanela Dumpor je profesorica biologije, u svojoj školi poznata po inovacijama u izvođenju nastave. U slobodno vrijeme piše poeziju, stoga nerjetko biologiju predaje u rimama.

„I večeras će rima biti iako će možda vani kiša liti i ako vjetar puše bit će sretne vaše duše, zato što ste došli da vidite slike moje i da sa vama podjelim ove sve divne boje i hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu avanturu“, poetična je Sanela Dumpor, umjetnica.

Izložbe će biti organizirane svake sedmice u februaru i martu i svojevrsni su umjetnički doprinos Centra za kulturu Mostar u ovim zimskim mjesecima, prenosi federalna.ba.

(StarMo)