Naslovnica BiH VIDEO / Nevesinje: Nova turistička atrakcija

VIDEO / Nevesinje: Nova turistička atrakcija

204
Screenshot: FTV

Mostar/Nevesinje — Nevesinje bi uskoro moglo dobiti novu turističku atrakciju, muzejsku zbirku u rodnoj kući Safveta bega Bašagića. Time će ovaj prostor biti stavljen u funkciju kao nacionalni spomenik BiH posvećen čuvenom književniku.

Zahvaljujući inicijativi Bošnjačke zajednice kulture Preporod rodna kuća Safveta bega Bašagića uskoro će biti muzejsko – galerijski prostor, koji će služiti prvenstveno lokalnoj zajednici. Cilj je, kažu, podsjetiti na važnost ovog istaknutog Nevesinjca, javlja Federalna televizija.

„Onaj koji je rođen u ovoj kući davne 1870. godine, ovdje je odrastao i išao u školu, možda u prošlom stoljeću nije bio puno poznat kod naših ljudi, da ne kažem da nije izučavan u školskim nastavnim predmetima“, kaže Mehmed ef. Čopelj, glavni imam Medžlisa iz Nevesinja i dodaje:

„Safvet beg je jedna od temeljnih figura u bošnjačkoj i bh. povijesti, kulturnoj, društvenoj i političkoj, ako hoćete u konačnici, jedan od rodonačelnika kulture, bh. književnosti, jedan od prvih doktora nauke, doktorirao 1910. godine na Univerzitetu u Beču“, prenosi federalna.ba.

Kuća je donedavno bila u privatnom vlasništvu. Sačuvan je njen izvorni oblik, a sada će postati novi edukativno–turistički prostor.

Video je na ovom linku:

https://www.facebook.com/federalna/videos/285995759497142

„Nama je jako stalo do tog projekta jer je to jedan od načina očuvanja kulturne baštine i njenog stavljanja u funkciju na neki novi savremeni način primjenjen u vremenu u kojem živimo“, mišljenja je Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod.

U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici Preporod se nadaju podršci lokalne zajednice u prepoznavanju važnosti ovog projekta, koji će pokazati dio kulturno-povijesne baštine ovog kraja. Bit će to kažu i zanimljiva turistička atrakcija, kada za turizam dođu neka bolja vremena.

(StarMo)