Naslovnica Život VIDEO / Kurz: Situacija u Austriji je ozbiljna

VIDEO / Kurz: Situacija u Austriji je ozbiljna

161
Sebastian Kurz

Beč — Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je građane da, zbog rekordno velikog broja novih infekcija korona virusom, ograniče kontakte i nose zaštitne maske, kako bi se spriječilo širenje virusa i izbjeglo ponovno zatvaranje.

„Svi moramo ponovo spriječiti potpuno zaustavljanje javnog života – ograničavanjem kontakata, odustajanjem od velikih privatnih sastanaka i zabava“, rekao je kancelar u videu pod naslovom Situacija u Austriji je ozbiljna, objavljenom na Facebooku, prenio je Sio1.net, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Kurz je upozorio građane da se pripreme za “izazovnu jesen i zimu”, “izuzetno teška vremena”, uz ograničenja, hitne mjere i otkazivanja. Rekao je da će vakcina biti dostupna narednog ljeta i time povratak u normalu.

Kancelar je takođe spomenuo očigledni „umor“ od korona virusa, koji pokreće sve više i više teorija zavjere, sve do poziva ljudima da zanemaruju mjere. Potvrdio je da pandemija u zemlji od oko 1.000 do 1.500 novoinficiranih ljudi dnevno trenutno ne predstavlja problem za intenzivnu njegu. Ali, broj infekcija raste eksponencijalno, brojevi bi se mogli udvostručiti za tri sedmice, ako se to sadašnje stanje ne zaustavi.

Austrija će u decembru imati 6.000 novih infekcija dnevno. “Cilj mora biti sprječavanje toga ograničavanjem kontakta i nošenjem zaštitnih maski”, ponovio je je Kurz.

(StarMo)