Naslovnica Mostar VIDEO: “Još uvijek se mogu zadovoljiti potrebe socijalno ugroženih”

VIDEO: “Još uvijek se mogu zadovoljiti potrebe socijalno ugroženih”

241
foto: BHRT - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Dok vlada zabrinutost zbog sve većeg broja inficiranih osoba koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, s druge strane raste i strah od neimaštine. Pojedini mediji u regiji Mostar su nazvali gradom gladnih, stoga je FTV istražila koliko u svemu tome ima istine.

Mostar – grad gladnih? Samo je jedan od zabrinjavajućih naslova koji se širi regijom. Mostarci su itekako svjesni da je surova realnost natjerala i stare i mlade da pretražuju kontejnere kako bi osigurali koricu hljeba.

– Dosta prebiru kontejnere, čak i ljudi s kravatom. Vidim da prose i lijepo obučeni, mladi, tašna preko vrata, ali pruži ruku, prosi;

– Sve je očekivati, samo da jedna penzija ne bude – gotovo je;

– Već se osjeti kriza, ovi koji ne rade – samo su neki od odgovora građana iz Mostara, prenosi federalna.ba.

A takvih je mnogo. Grad na Neretvi ostao je bez nekadašnjih fabrika, nezaposlenost je realnost i bez pojave COVID-19. Međutim, situacija još nije alarmantna, tako bar tvrde u humanitarnim organizacijama koje djeluju u Mostaru. Jedna od njih je Pučka kuhinja, koja svakodnevno sprema dva obroka za 180 stalnih korisnika.

– Broj povećanih korisnika i nije tako znatan. Razlog može biti razni vidovi socijalne pomoći koju primaju građani FBiH. A možda malo i zaziranje od toga da se dođe u Pučku kuhinju da se ostvari pravo na taj obrok – ističe Franjo Slišković, direktor Pučke kuhinje Mostar, prenosi portal federalna.ba.

U javnoj kuhinji kažu da su građani iz straha i neizvjesnosti početkom epidemije tražili pomoć, što je rezultiralo povećanim brojem korisnika za 27 posto. Nakon relaksirajućih epidemioloških mjera situacija se donekle normalizirala.

– Odgovorno tvrdim da se u Mostaru još uvijek mogu zadovoljiti potrebe naših socijalno ugroženih sugrađana, da se mogu zadovoljiti sve potrebe u živućim namirnicama. 348 je korisnika koje mi imamo i stotinjak obroka priprema se za migrante – kazao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Mostar.

Novčana sredstva iz budžeta Grada Mostara kao i pomoć humanitaraca osigurali su opstanak mostarskih kuhinja. Međutim, Kajtaz upozorava kako bi uskoro zbog nedostatka novčane pomoći Javna kuhinja mogla ostati bez jednog od sedam punktova na kojima se služi hrana za socijalno ugrožene kategorije. Strah vlada s obzirom na to da nije poznato šta će donijeti zima, kao i nagli skok oboljelih od koronavirusa.

Prema podacima Službe za zapošljavanje HNK-a, u Mostaru je trenutno 15.331 nezaposlena osoba.

(StarMo)