Naslovnica Izdvojeno VIDEO: Još jedan objekat uz Stari most zatvoren

VIDEO: Još jedan objekat uz Stari most zatvoren

884

Mostar — Mostarski Stari grad gotovo je prazan. Poneki domaći gost navrati do starog gradskog jezgra, ali nema stranih turista, od kojih, oni koji se bave turizmom u ovom gradu, praktično i žive. Zatvoreno je i odjeljenje Muzeja Hercegovine koje se nalazi uz Stari Most, javio je BHRT.

Od početka pandemije nisu prodali nijednu ulaznicu.

Dva odjela Muzeja Hercegovine u staroj gradskoj jezgri potpuno su zatvoreni. Nedolazak posjetilaca, kažu nam u muzeju, odrazit će se na ovogodišnje finansijsko polovanje.

“Oni su jedno vrijeme bili otvoreni međutim zbog malo posjeta troškovi režija, držanja otvorenog muzeja su bili viši nego zarada, tako da su oni sada, kao i ostali objekti u Sarom gradu zatvoreni”, kazao je za BHRT direktor „Muzeja Hercegovine“, Asim Krhan.

Muzej Hercegovine svoju djelatnost obavlja kroz 4 odjela, a to su Spomen kuća Džemala Bijedića, Spomen kuća Svetozara Ćorovića, odjel “Muzej Stari most” i Interpretacijski centar Mostar.

Muzej Hercegovine još od 1950. godine čuva i javnosti prezentira bogatu kulturno historijsku baštinu Mostara i Hercegovine. U okviru svojih zbirki muzej raspolaže sa više desetina hiljada muzejskih predmeta i dokumenata.

Budući da nema redovnih posjetilaca, u Muzeju su se posvetili prilagođavanju građe kako bi ona bila dostupna široj javnosti putem digitalne baze podataka.

“Tipa izložbi, želimo učiniti što više dostupnim našoj publici i građanstvu a naravno servis smo tu i za istraživače i kulturne radnike koji imaju potrebu za saradnju sa našim muzejem”, kazao je Ibrahim Dizdar, muzejski savjetnik „Muzeja Hercegovine“.

U muzeju Hercegovine postoji određeni strah od krize, budući da uz sredstva iz budžeta svake godine računaju i na svoja vlastita sredstva bez kojih ove godine neće biti.

“Mislim da su kulturne institucije u Mostaru više pogođene nego u nekim drugim dijelovima i mislim da smo sa nekog stanovišta u korona zakonu javna preduzeća i juavne ustanove mogli ući i participirati na neki način”, rekao je Asim Krhan, direktor „Muzeja Hercegovine“.

Spas bi mogli donijeti turisti iz EU kojima je novom odlukom odobren ulazak u našu zemlju uz negativan test na korona virus.

Vrata na odjelu Stari most pri Muzeju Hercegovine i danas su zatvorena. Tako bi moglo ostati do kraja ljeta ukoliko strani turisti ne počnu uskoro dolaziti u Mostar.

(StarMo)