Naslovnica BiH VIDEO: Jedina povratnica u Bileći

VIDEO: Jedina povratnica u Bileći

266
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Bileća — Fata Jaganjac jedina je koja se 2001. godine vratila u Bileću nakon rata. Živi sama, bliža rodbina je negdje u okolici te joj ne može priskočiti u pomoć svaki dan, stoga u svemu za što joj je potrebna pomoć Fata je dobije od prvih susjeda.

Susjedi, bez obzira na različite vjere, dočekuju s Fatom i bajramsko slavlje, upravo kako je i ona s njima dočekala prošlosedmično vaskrsno, prenosi federalna.ba.

Fata je ekipu FTV-a dočekala ispred svog doma, upravo u trenutku kada je ispraćala susjedu koja joj je svratila na čašicu razgovora. U Bileću se vratila prije 21 godinu. Iako se nadala da će se još neko njen vratiti, to se nije dogodilo. Otišli su u inostranstvo ili su nastavili svoj život negdje u okolici. Ipak, kako kaže, ne bi ništa željela mijenjati. Njoj je u Bileći dobro, a susjedi joj pomažu u svemu onome što u svojim poznim godinama sama ne može obavljati.

„Obavljam šta mogu, a drugo pomogne mi, nekome platim, neko neće da uzme od komšija i tako. A gdje ću? Znaš koliko su mi davali za kuću: 5.000. I šta ću ja s tim? Na ulicu? Neću, idem ja na svoje“, priča Fata.

„S Fatom sam kao da mi je sestra rođena. Kod nje dođem, ona kod mene kad može. Gledamo se, pomažemo, ako treba nešto jedna drugoj“, kaže susjeda Vukosava Simović.

Međusobni odnosi u Bileći se njeguju, a susjedi poštuju međusobne blagdane i slavlja. Tako smo na Fatinom stolu zatekli vaskrsne pisanice koje joj je poklonila susjeda. Fatina kuća je i na Bajram puna. Ako prolazite Bilećom i ugledate upaljene kandilje na bilećkoj džamiji, znajte da ih je nana Fata u svojoj 77. godini još pali tokom cijelog ramazana.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)