Naslovnica Mostar VIDEO: “Gubici u turizmu Hercegovine su nenadoknadivi”

VIDEO: “Gubici u turizmu Hercegovine su nenadoknadivi”

725
foto: RSE

Mostar — Mostar je grad koji uglavnom živi od turizma. Najavljivano je da bi sezona trebala oboriti rekorde, no, zbog pandemje pitanje je da li će je uopće biti. U velikim problemima su i privatnici koji su morali zatvoriti svoje radnje, prenosi federalna.ba.

Računi za komunalije zakačeni na vrata privatnih ugostiteljskih i trgovinskih objekata u Mostaru, koji su zaključani već više od mjesec. Vlasnici ovih objekata, a posebno oni koji unajmljuju prostor, pitaju se kako sve to platiti.

Mjere zabrana koje je proglasio Krizni štab HNK-a direktno su ugrozile sve obrte. Privatnici se nadaju brzoj reakciji vlasti i konkretnoj pomoći.

Samo u prošlom mjesecu 660 osoba s ovog područja ostalo je bez posla, te su se prijavili na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Stvarne brojke su vjerovatno mnogo veće.

“Od 1. aprila sam na birou i primat ću naknadu od 370 KM, koja meni ne može pokriti ni troškove režija, a ne hrane ili nečeg drugog”, kaže Asja Gubeljić Baljić, zaposlenica u turističkoj agenciji.

Iz Turističke zajednice pozivaju sve nivoe vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema, jer kraj krize se ne nazire.

“Gubici u turizmu su ogromni. U Hercegovini osamdeset posto ljudi radi direktno ili indirektrno u turizmu. Ti gubici su već nenadoknadivi. Drago mi je da je Vlada Federacije donijela određene preporuke. Mislim da je krajnje vrijeme da to uradi i Islamska zajednica, da to urade i druge vjerske organizacije koji se bave iznajmljivanjem objekata”, ističe Semir Temim, član Turističke zajednice HNK-a.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu da će pratiti mjere koje donesu viši nivoi vlasti – Federacija i država Bosna i Hercegovina, a kojima se planiraju ublažiti posljedice pada ekonomije kao i već evidentan gubitak radnih mjesta. Najviše u ugostiteljstvu, turizmu i uslužnim djelatnostima.

“Činjenica je, i od nje ne možemo i ne smijemo pobjeći, da će rebalansom čija je izrada već u toku, naš budžet biti umanjen za najmanje 10%. To je oko 24 miliona KM. Vlada HNK-a se protivi svim populističkim mjerama i čvrsto se zalaže za strateški, sistemski pristup rješavanju ovih problema”, poručio je glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Iz Udruženja preduzetnika iz Hercegovine kažu da su i oni spremni pomoći, pod uslovom da vlast bude otvorena, transparentna i spremna za saradnju, da se svaka konvertibilna marka usmjeri gdje treba.

(StarMo)