Naslovnica Mostar VIDEO / AUDIO / Bago za RGM: To je gore od korone

VIDEO / AUDIO / Bago za RGM: To je gore od korone

241

Mostar — Onečišćenje prirodne okoline dovelo je do porasta broja oboljelih od kancerogenih bolesti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, izjavio je predsjednik Udruženja za unapređenje kvaliteta življenja Futura iz Mostara i član mreže Naše društvo Marin Bago.

On je to rekao uz ostalo gostujući u emisiji “Intervju sedmice” na Radiju Gradska mreža (RGM) – Mostarskom radiju, koja je emitovana u srijedu u 13 sati i 15 minuta.

Bago je to ustvrdio govoreći o odlaganju mulja sa pročistača otpadnih voda u Mostaru, te pitanju deponije Uborak, komentirajući tvrdnje bivšeg gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića, kako su ispitivanja pokazala da nije povećano prisustvo opasnih materija u navedenom mulju.

“Ako taj problem povežemo sa izvješćima institucija, Zavoda za javno zdravstvo i tako dalje, gdje se jasno povezuje onečišćenje okoliša sa velikim brojem karcinoma u HNŽ-u, pa stvarno je pitanje šta nam više nije jasno? Korona je ‘mala maca’ šta je u nas rak”, rekao je uz ostalo Marin Bago.

On je još govorio o problemima u zdravstvu, na šta takođe mreža Naše društvo kontinuirano ukazuje, kao i političkom angažmanu članova nevladinog sektora kroz listu “Pravo na grad”, koja ipak na proteklim lokalnim izborima u Mostaru nije uspjela ući u Gradsko vijeće Mostara.

Pogledajte i poslušajte kompletno gostovanje Marina Bage na RGM Mostarskom radiju:

(StarMo)