Naslovnica Region Vicepremijer Kosova: Ništa od Zajednice srpskih opština

Vicepremijer Kosova: Ništa od Zajednice srpskih opština

80

Priština — Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.

Bisljimi je za TV Interaktiv kazao da bi po Ustavu Kosova, ZSO bila neustavna i da Srbija nije strana u pregovorima.

“Svaki sporazum koji su potpisale prethodne vlade je preliminaran. U ovom sporazumu imamo Brisel kao stranu za razgovor o implementaciji. Srbija nije strana. Nismo ga sproveli i rekli smo da ga ne sprovodimo“, rekao je Bisljimi, prenosi televizija N1, pozivajući se na agenciju Beta.

Upitan da li se sa Srbijom može postići sporazum u narednih 12 mjeseci, rekao je da to zavisi od “proračuna srbijanske strane”.

„Srbijanska strana nema nikakav interes za unapređenje procesa dijaloga. Mali je napredak na putu ka EU i mali je pritisak EU da Srbija bude konstruktivna u dijalogu. Vučić je u igri sa drugim interesima. On pokušava da destabilizuje region“, istakao je Bisljimi.

Potpredsjednik kosovske vlade rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „lagao“ kada je rekao da je srbijanska strana iznijela prijedlog za rješavanje pitanja registarskih tablica, ali da ga je odbila albanska strana.

„On je lagao odmah nakon sastanka s Lajčakom, kada je rekao da je srbijanska strana iznijela prijedlog koji je kosovska strana odbila. Od srbijanske strane nismo dobili nikakav prijedlog. Postoje i lažne glasine o dosadašnjem sporazumu koji više nije na snazi. Nemamo izvoz sa Srbijom da bismo se plašili bilo kakvih mjera. Suprotno je, Srbija je imala pozitivan bilans u trgovinskim odnosima sa Kosovom“, rekao je Bisljimi.

(StarMo)