Naslovnica Život Viber prekida veze s Facebookom

Viber prekida veze s Facebookom

151

Luxembourg — Kompanija Rakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmjenu poruka i besplatnu komunikaciju na svijetu, objavila je da prekida sve poslovne odnose sa Facebookom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Facebooka prešli su svaku mjeru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mjere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika”, navodi kompanija u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit (“Prekinite mržnju radi profita”) koji ima za cilj bojkot Facebooka, istakli su u Viberu.

Viber je apelovao na kompanije koje se reklamiraju na Facebooku da obustave zakup reklamnog prostora na toj društvenoj mreži tokom jula, “kao odgovor na izostanak konkretnih mjera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje”.

Globalni generalni direktor Vibera Djamel Agaoua izjavio je da Facebookk nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svijetu.

Viber je još u srijedu povukao sve reklame sa Facebooka i Instagrama, a sa ovom odlukom počeo je proces uklanjanja svih Facebook tehnologija sa aplikacije Viber.

Akcija će biti okončana do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, naveo je u saopštenju Viber.

(StarMo)