Naslovnica Mostar Veterani: Dan kada je policija stala u odbranu BiH

Veterani: Dan kada je policija stala u odbranu BiH

672
foto: ilustracija

Mostar — Savez veterana policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) sutra će obilježiti dan mobilizacije rezervnog sastava policije, po odluci koju je 19. septembra 1991. godine donijelo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza veterana policije u HNK, Vahid Alagić, za Radio Gradska mreža je, povodom dvadeset i devete godišnjice od historijske odluke državnog Predsjedništva, rekao kako je veliki značaj tog datuma, jer je Predsjedništvo RBIH tada jednoglasno donijelo odluku, imajući u vidu već izvršenu agresiju na Sloveniju i Hrvatsku, te činjenicu da je sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bio jako ugrožen.

“Policijske snage su bile prve naoružane, opremljene, sa jasnom komandnom strukturom, koje su stale u zaštitu integriteta i suverentiteta Bosne i Hercegovine. Nakon toga su učestvovale u svim borbenim dejstvima, u sadejstvu sa Armijom Republike BiH, sve do završetka rata”, kazao je Alagić za RGM radio.

On je podsjetio i da je u to vrijeme dobar dio ljudi prešao iz policijskih struktura u Armiju Republike BiH, a neki su bili i na odgovornim komandnim pozicijama.

“Mi njegujemo tu tradiciju i dajemo značaj policijskoj strukturi u to vrijeme, koja je stala u odbranu Bosne i Hercegovine i obilježavamo taj dan”, dodao je Alagić.

On je najavio da će veterani policije u subotu posjetiti mjesta ukopa poginulih pripadnika MUP-a Republike BiH, kako bi im odali počast i sjetili se svih poginulih.

Zbog epidemiološke situacije, nisu u situaciji da ovim povodom upriliče okrugle stolove ili akademije, kako bi javnost upoznali sa onim što se dešavalo u tom najtežem periodu za Bosnu i Hercegovinu.

(StarMo)