Naslovnica BiH “Veslo”: Do sad uhapšeno 18 osoba

“Veslo”: Do sad uhapšeno 18 osoba

340

Sarajevo — Osumnjičene za organizovano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini, na području Bratunca dvije osobe su lišene slobode u koordinisanoj akciji Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije.

Akcija je izvedena po po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

„Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU, te da su počinili kazneno djelo – Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz članka 189a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.“, navodi se iz Tužilaštva BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema dostupnim informacijama, kako je saopšteno, “veliki procenat ilegalnih migranata na području BiH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata.”

Međunarodnu akciju kodnog naziva „Veslo“, Tužilaštvo BiH i SIPA provode u saradnji sa policijskim djelatnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije.

Do sad je tokom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji BiH i Srbije lišeno slobode ukupno 18 osumnjičenih pripadnika skupine za organizovani kriminal, koji se sumnjiče da su organizovali i učestvovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u BiH.

Tokom rada na predmetu, podršku je pružio Policijski Centar Jugoistočne Europe-SELEC.

Nakon ispitavanja osumnjičenih osoba, postupajući tužitelj odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)