Naslovnica BiH Veliki protestni skup ispred OHR-a

Veliki protestni skup ispred OHR-a

154

Sarajevo — Ispred zgrade visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) održavaju se mirni protesti građana zbog najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH a koju je najavio visoki predsatavnik u BiH Christian Schmidt.

Zbog toga su probosanske stranke SDPBiH, SDA, DF, PDA, Građanski savez, SBB kao i Dervo Sejdić, pozvale građane na mirne proteste, a jedinstven stav lidera stranaka je da bi predložena rješenja produbila etničke podjele, i na koncu to bi značilo nastavak segregacije i optrukcije BiH, što se kosi sa evropskim vrijednostma.

Dervo Sejdić je pozvao visokog predstavnika da ispoštuje presude suda u Strasbourgu, te da se svi pregovori oko promjeni Ustava vode u institucijama BiH, a ne, kako je kazao, “po kancelarijama ambasada ili vlada susjednih država i to nakon općih izbora u oktobru ove godine”, kazao je Dervo Sejdić.

Građanima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Kazao je da je ovdje da iskaže svoj stav.

“Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mjenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon”, poručio je Džaferović.

Većina političara napustila je proteste, ali građani su i dalje ispred zgrade OHR-a i zahtijevaju da im se visoki predstavnik Christian Schmidt obrati.

(StarMo)