Naslovnica Region Veliki protesti u Zagrebu – Napadani i novinari

Veliki protesti u Zagrebu – Napadani i novinari

107

Zagreb — Oko 15.000 ljudi prema neslužbenim procjenama okupilo se u subotu poslijepodne na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kako bi protestovali protiv obaveznih covid-potvrda za zaposlene i korisnike javnih, državnih i lokalnih institucija i protiv antiepidemijske politike hrvatske Vlade i Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Tokom protesta fizički je napadnut jedan novinar RTL-a, a brojni drugi su napadani verbalno.

Niko od protestanata nije imao masku, niti su se držali propisane distance – javlja RSE.

Protest je preko društvenih mreža inicirala nevladina „Inicijativa prava i slobode“. Među okupljenima bilo je i više saborskih zastupnika “kleropopulističkog” oporbenog Mosta – Miro Bulj, Nikola Grmoja, Marin Miletić i Nino Raspudić, kao i zastupnik oporbenog desničarskog Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović.

Na skupu koji je započeo oko 15, a završio oko 17.30 sati tražila se ostavku premijera Andreja Plenkovića, skandiralo „izdaja, izdaja“, „lopovi“ i zahtijevalo hitno ukidanje Covid-potvrda. Među govornicima je bio i jedan katolički redovnik, a jedan od govornika kazao je i kako ga „najviše raduje podrška iz Srbije“.

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić na Twitteru je oštro osudio fizički napad na reportera RTL-a Gorana Latkovića tokom subotnjeg protesta protiv covid potvrda nazvavši ponašanje prosvjednika “kukavičlukom i divljaštvom”, a osudi se pridružilo i Ministarstvo kulture.

“Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara Gorana Latkovića dok je izvještavao za RTL”, napisao je Milić na Twitteru.

“Tzv. borci za slobodu ugrožavaju slobodu i prava većine odgovornih u društvu! I to na dan kad imamo 65 umrlih od COVID-19. A danas otkrivaju i svoj politički predznak”, stoji u njegovoj objavi.

 

(StarMo)