Naslovnica Mostar Veliki interes za vakcinisanje u Mostaru

Veliki interes za vakcinisanje u Mostaru

492
foto: ilustracija

Mostar — U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u utorak je nastavljeno masovno vakcinisanje građana protiv koronavirusa, a do sada je vakcinisano gotovo 800 osoba.

Masovno vakcinisanje Mostaraca počelo je u prošli četvrtak, a trenutno se vakcinišu osobe starije od 60 godina i hronični bolesnici, kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktorice mostarskog Doma zdravlja Kristina Bevanda.

– Danas smo završili s vakcinisanjem AstraZenecom, tj. potrošili smo sve doze te vakcine iz ranije pošiljke – ocijenila je Bevanda i dodala da tokom dana očekuju isporuku kineskih vakcina iz donacije Republike Turske.

Naglasila je da će, kako im budu pristizale vakcine, pojačavati svoje kapacitete i produžavati radno vrijeme vakcinisanja.

Pritom je ponovila kako je s određenim zaostacima, u Mostaru završeno vakcinisanje zdravstvenih radnika i osoba po staračkim domovima.


Nakon vakcinisanja osoba starijih od 60 godina i hroničnih bolesnika prelazi se na iduću grupu prioriteta.

– Tada ćemo imati slobodu da pozivamo sve osobe koje žele da se vakcinišu, bez obzira na godine – ustvrdila je Bevanda, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Navela je kako, ipak, nije zadovoljna dinamikom vakcinisanja.

– Nismo zadovoljni dinamikom, ali to ne zavisi od nas već o broju pristiglih doza s kojima trenutno raspolažemo – kazala je Bevanda te zaključila da je zainteresiranost građana za vakcinisanje jako dobra i da Mostarci nisu bili previše skeptični oko vakcine AstraZeneca s obzirom na žustre polemike koje se vode oko te vakcine.

(StarMo)