Naslovnica Region “Velika Mađarska”: Orban otišao na utakmicu s posebnim šalom

“Velika Mađarska”: Orban otišao na utakmicu s posebnim šalom

87

Kijev/Budimpešta — Ukrajina će pozvati mađarskog ambasadora kako bi protestovala zato što je premijer Viktor Orban otišao na fudbalsku utakmicu noseći šal na kojem je prikazana ukrajinska teritorija kao dio Mađarske, saopštilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Promocija revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s principima evropske politike”, istakao je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi izvinjenje, te da se demantuju bilo kakve pretenzije prema ukrajinskoj teritoriji, javljaju hrvatski mediji.

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanovog susreta s mađarskim igračem, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda ustvrdila da prikazuje kartu “Velike Mađarske” uključujući teritoriju koja je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u ponedjeljak rekao da zvanični Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku fudbalsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu “Velike Mađarske”.

“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mjesecu i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović.

“Ne bi tome pridavao ozbiljniju pažnju. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da nije vidio snimak na kojem mađarski premijer nosi šal “Velike Mađarske”.

“Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.

(StarMo)