Naslovnica BiH Velika Britanija: Ništa od ukidanja viza za građane BiH

Velika Britanija: Ništa od ukidanja viza za građane BiH

380
Matthew Field

London — Vlada Velike Britanije objavila je nakon Brexita sva statusna pitanja koja mogu zanimati njene državljane prilikom putovanja u zemlje Evropske unije, ali i u Bosnu i Hercegovinu, iz kojih je navedeno da “na snazi ostaju svi dosadašnji ugovori u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, putovanja te registracije vozila koji su potpisani između dvije zemlje”.

Ipak ostalo je pitanje da li će građanima BiH s Brexitom biti ukinute vize, ali ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je da “trenutno nije u planu izmjena sistema za državljane BiH”.

Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Ambasada je ove informacije podijelila s Londonom, naročito one o mogućnostima za unapređenje procesa apliciranja i izdavanja viza. Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija – kazao je ambasador za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Nedavno je s ministrom komunikacija i saobraćaja BiH potpisan Sporazum između dvije zemlje o međunarodnom cestovnom prijevozu koji će pružiti neograničen direktan i indirektan pristup za komercijalni međunarodni drumski prevoz roba u oba pravca, za operacije uspostavljene u jednoj ili drugoj zemlji i to je, kaže Field dobra vijest za komercijalnu saradnju.

Dodao je da se pored razgovora o sporazumu o nastavku trgovinske saradnje, s vlastima BiH radi na potpisivanju Sporazuma o zračnom prometu, kako bi se očuvale zračne veze.

 

(StarMo)