Naslovnica Region Većina Slovenaca je za nove izbore…

Većina Slovenaca je za nove izbore…

282
foto arhiva

Ljubljana — Znatno više Slovenaca želi da se kriza nastala ostavkom dosadašnje vlade Marjana Šareca riješi na biralištima, nego političkim preslagivanjem, pokazala je u srijedu objavljena anketa ljubljanskoga “Dela”.

Prema anketi, koju je odmah nakon prošlotjedne iznenađujuće vladine ostavke provela agencija Mediana, a uključila je 777 ispitanika, 63 posto slovenskih birača smatra da je najbolje da se putem novih izbora omogući formiranje nove vladajuće koalicije, stabilnije od dosadašnje.

Znatno manji broj, njih 27 posto, drži da je bolje novu vladu sastaviti bez izbora, pregovorima stranaka koji su neformalno već započeli, a uz suradnju predsjednika države Boruta Pahora.

Za nove izbore opredijeljeno je najviše simpatizera dviju stranaka centra, Liste Marijana šareca (LMŠ) i Stranke modernog centra (SMC), koje su osnovali Šarec i prijašnji premijer Miro Cerar, ali i stranke Ljevica (L), s čijim je izlaskom iz sporazuma sa Šarecom počelo urušavanje vladajuće koalicije te završilo vladinom ostavkom.

(StarMo)