Naslovnica BiH Večernjak: Stocu prijeti eskalacija korona zaraze!

Večernjak: Stocu prijeti eskalacija korona zaraze!

535
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Sljedećih dana epidemiološka situacija u općini Stolac, a time i u cijeloj HN županiji, mogla bi se naglo pogoršati – doznaje Vecernji.ba

Problem sa širenjem koronavirusa mogao bi eskalirati, jer se novi klaster pojavio u tamošnjoj tvornici ribe. Da stvar bude gora, u njoj radi oko 120 osoba od kojih nešto više od 50 dolazi iz Stoca, odnosno Federacije BiH, dok su ostali iz RS-a.

Upravo je prvi slučaj zaraze u toj tvornici zabilježen kod radnika koji dolazi iz Ljubinja. Jednoj ženi iz Stoca koja je, naknadno će se ustanoviti, također zaražena, ukazana je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Stolac, te je prevezena u SKB Mostar.

U tom trenutku niko nije znao da ima koronavirus, jer prilikom hitnog prijma nije imala simptome zaraze već probleme s gastroenteralnim traktom nakon čega je hitno prebačena u bolnicu. Tek nakon što se doznalo da i ona radi u istoj tvornici ribe, sve je alarmirano.

Žena je potom testirana, a test je bio pozitivan na koronavirus. Nažalost, radi se i o sporoj razmjeni informacija između dvaju entiteta tako da se kasno saznalo da je osoba koja dolazi iz RS-a, a radi u Stocu, zaražena, a zaraza se već proširila.

– Nekoliko djelatnika Hitne pomoći, uključujući liječnike, medicinare, vozača moralo je u samoizolaciju, a cijeli Dom zdravlja dezinficiran je – potvrdio je za Vecernji.ba dr. Kazimir Raguž, direktor stolačkog Doma zdravlja.

(StarMo)