Naslovnica Život Večeras: “Noć u kojoj meleki pišu sudbinu čovječanstva”…

Večeras: “Noć u kojoj meleki pišu sudbinu čovječanstva”…

272
foto arhiva

Sarajevo — Muslimani večeras obilježavaju Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu nastupa u akšam, a doživljava se kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

Obilježava se i kao “noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu”, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Ta odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim i klanjajući, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.

(StarMo)