Naslovnica Izdvojeno Već skoro mjesec dana nemaju korone

Već skoro mjesec dana nemaju korone

164
Melbourne; foto: BBC/EPA

Melbourne — Druga najveća australska država Victoria, bivše žarište zaraze covidom-19, u petak je objavila da je prošlo 28 dana bez ijednog novozaraženog, što je mjerilo koje se često navodi kao uklanjanje virusa iz zajednice.

Država nema ni jedan aktivan slučaj nakon što je zadnji oboljeli od covida-19 pušten ove sedmice iz bolnice, što je daleko od augusta kad je zemlja imala 700 slučajeva na dan i ukupno blizu 8000 slučajeva, prenijeli su hrvatski mediji.

Širenje virusa zaustavljeno je tek nakon zatvaranja koje je trajalo duže od 100 dana, zbog čega je oko pet miliona stanovnika Melbournea, drugog australskog najvećeg grada, moralo ostati kod kuće, prenosi Reuters.

Zatvaranje je omogućilo pad zaraze, ali i usporilo australski ekonomski oporavak od prve recesije u tri decenije nakon što su u martu zatvoreni veliki dijelovi ekonomije.

Australska južna ostrvska država Tasmanija u zadnje vrijeme otvorila je svoju granicu prema Victoriji, okupljajući porodice koje su mjesecima bile razdvojene.

Victoria je posljednja država koja je dobila pristup Tasmaniji, koja je svoje granice zatvorila u martu.

(StarMo)