Naslovnica Mostar Već peti dan bez pacijenata u Covid-19 bolnici Mostar

Već peti dan bez pacijenata u Covid-19 bolnici Mostar

263

Mostar — Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK rekao je da su u posljadnja 24 sata na korona virus testirano 159 osoba i nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj u HNK.

“Peti je dan danas da nemamo nijednog pacijenta u Kovid bolnici u Mostaru. Cijeli program koji smo uspostavili urodio je plodom i postigli smo ono što smo željeli – spas života i ljudi”, rekao je Juka, prenosi BHRT.

“Samo dva mjeseca prošla su od trenutka kada smo strahovali od posljedica”, rekao je Juka i dodao kakoo danas simbolično predaje “palicu” sa zdravstvenog na privredni sektor.

Svjetlana Grgić, specijalista infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar iznijela je hronološki tok epidemije i mjere koje su poduzimane.

”S ponosom i zadovoljstvom obavještavam da smo u petak 15. maja otpustili zadnjeg bolesnika iz Kovid bolnice u Mostaru”, rekla je Grgić.

Dodala je kako je već 6. februara formiran Krizni štab, koji je donosio odluke o smještajnim kapacitetima i kadrovskim preslagivanjima.

“Od 26. 2. počeli smo primati prve bolesnike, a 17. marta primili smo bolesnika sa najtežom slikom. Tada počinje rad respiracijskog cetra u Covid bolnici”, rekla je Grgić.

Dodala je kako je sve rađeno u saradnji s kolegama infektolozima, te da su u pomoć pristizali radnici iz drugih bolnica.

”U našoj Kovid boolnici liječilo se 89 bolesnika sa tri kantona s teškom i lakšom slikom. Na žalost, 19 je preminulo. U respiracijskom centru boravila su 24 bolesnika”, kazala je.

U ime Kriznog štaba, Grgić se zahvalila stanovništvu u pridržavanju mjera i svakodnevnoj podršci u radu.

“Hvala vam za svaki aplauz, za svaki crtež vaše djece, kao i nebrojenu podršku koju smo svakodnevno primali”, rekla je Grgić.

Nije propustila da se zahvali privednicima, novinarima…

“Nakon ove epidemije moramo poštovati preporuke stručnjaka, jer je korona još uvijek prisutna”, rekla je Grgić.

(StarMo)