Naslovnica BiH Već od 11 godina djeca u BiH počinju…

Već od 11 godina djeca u BiH počinju…

401

Sarajevo — Svako šesto dijete u Bosni i Hercegovini, u dobi od 13 do 15 godina, stalni je konzument cigareta, rezultat je istraživanja nevladine organizacije “PROI”.

Traže hitno usvajanje zakona o kontroli duhana koji će osigurati zabranu pušenja na javnim mjestima i zabranu reklamiranja, promocije i sponzoriranja duhanskih proizvoda, prenosi BHRT.

Natpis zabrana prodaje cigareta maloljetnicima u praksi je samo mrtvo slovo na papiru. Bez obzira na godine djeca slobodno mogu kupiti cigarete. Iz udruženja “PROI”, koje je provelo ovo istraživanje kažu kako bi zabranom prodaje cigareta maloljetnicima i zabranom reklamiranja ova statistika bi bila znatno manja.

“Ogroman je problem i jedno i drugo. U jednu ruku zakoni u BiH nisu uređeni, reklame stoje na mjestu djeca ih vide i žele da ih kupe. S druge strane znamo imamo zakon koji se ne implementira i svako dijete vrlo lako može otići i kupiti sebi cigarate”, izjavila je Uliana Bakh, direktorica Udruženja “PROI”.

Bosna i Hercegovina ubraja se u sami vrh kada je broj pušača u pitanju, a time i broj maloljetnih osoba koje konzumiraju cigarate. Iz godine u godinu taj broj se povećava, upozoravaju stručnjaci.

“Mogu reći da je stalno u porastu ta konzumacija cigareta. I spustila se ta dobna granica konzumacije među mladima, počinju kozumirati već od 11 godine cigarete i da je potrebno raditi preventivne programe i sa osnovnim školama. Najčešće su rađena istraživanja i tu se uvidjelo da je potrebno spustiti tu dobnu granicu. Ono što u početku se doživljava kao neki vid zabave, naposlijetku prerasta u ovisnost. Psiholozi smatraju kako na maloljetnike utječe i okolina”, kaže Azra Halilović, Udruženje “NARKO- NE“.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)