Naslovnica Život Već neko vrijeme rastu cijene sirove nafte…

Već neko vrijeme rastu cijene sirove nafte…

80
foto arhiva

London — Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, i kreću se oko najviših novoa u više od mjesec dana jer se oporavak proizvodnje od uragana u Meksičkom zaljevu odvija sporije nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sddmice 3,3 posto, na 75,34 dolara, nedaleko najviše razine od kraja jula, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,2 posto, na 71,87 dolara, blizu najviše razine od početka avgusta.

Rast cijena ponajviše je posljedica sporog oporavka proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Ida. Oko 28 posto američke proizvodnje nafte u tom zaljevu i dalje je van funkcije nakon udara uragana.

„Oporavak traje dulje nego što se očekivalo i to je ovih dana bio faktor koji je podupirao tržište“, istaknuo je analitičar Commonwealth Banka Vivek Dhar.

Cijene je podržala i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi cijepljenje građana protiv covida-19 trebalo iznova podržati potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja.

 

(StarMo)