Naslovnica Život Već jedno dijete zaraženo

Već jedno dijete zaraženo

118
foto: BBC/Getty Images - ilustracija

Banja Luka — Kod učenice Osnovne škole ‘Ivo Andrić’ u Banjoj Luci potvrđena je zaraza virusom korona. Njena majka je, po izvršenom testiranju i rezultatima, prijavila školi da je dijete zaraženo, te učenica juče nije prisustvovala nastavi. O slučaju zaraze u školi, obaviješten je Higijensko-epidemiološki zavod i nadležno ministarstvo.

U školi su postupili po propisima u slučaju zaraze, te je učenica i njena grupa u obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana. Očekuje se da će od ponedeljka za učenike u izolaciji početi online nastava.

Roditeljima je preporučeno da prate zdravstveno stanje djece i da im redovno mjere temperaturu. Higijensko-epidemiološkoj službi prijavljena je i zaraza jedne profesorice Politehničke škole u Banjoj Luci, te je ona u izolaciji i od početka školske godine nije prisustvovala nastavi.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da u svakom konkretnom slučaju treba procjenjivati stepen rizika, što znači da li je dijete bilo u kontaktu sa drugima, da li odjeljenje ili pola odjeljenja mora ići u izolaciju.

“Dijete je jedan dan išlo u školu, iz porodičnog kontakta je, izgleda, dijete pozitivno, znači iz kuće, što bismo rekli. U školi su odmah odreagovali ispravno u skladu s procedurama i ta polovina odjeljenja, pošto su kao što znate odjeljenja sada smanjena, idu u grupama, je upućena na izolaciju. Niko od ostale djece u ovom momentu nema nikakvih simptoma, izvršena je dezinfekcija”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, prenosi federalna.ba.

(StarMo)