Naslovnica Život Vatikan: Prvi slučaj koronavirusa

Vatikan: Prvi slučaj koronavirusa

503
foto: agencije; arhiva - ilustracija

Rim — Vatikan je u petak rekao da je pacijent, koji je primljen u njihove zdravstvene službe, pozitivno testiran na koronavirus, što je prvi slučaj u ovoj najmanjoj državi na svijetu.

Ovo otkriće je epidemiju koronavirusa donijelo u srce glavnog grada Italije, najteže pogođene evropske zemlje. Broj smrtnih slučajeva u Italiji, gdje je virus pogodio uglavnom sjever zemlje, bio je 148 u četvrtak.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je slučaj dijagnosticiran u četvrtak i da su usluge u vatikanskim klinikama obustavljene radi izolacije područja, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na agenciju Reuters.

Većina zaposlenih u Vatikanu, koji koriste njihove zdravstvene usluge, žive u Italiji s druge strane vatikanskih zidina u prijestonici.

Matteo Bruni nije dao detalje o tome je li osoba koja je pozitivna na virus zaposlenik ili pripadnik relativno malobrojnog svećenstva ili stražara koji žive unutar zidina.

Vatikan je rekao da je papa Franjo, koji je prvi put u svom papinstvu otkazao povlačenje u korizmi, i sam prehlađen, ali “nema simptome povezane s drugim patologijama.”

(StarMo)