Naslovnica BiH Varhelyi u Sarahevu, stiglo prvih 10.000 doza vakcina iz EU

Varhelyi u Sarahevu, stiglo prvih 10.000 doza vakcina iz EU

86
foto: RSE

Sarajevo — Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a Bosni i Hercegovini su isporučene i vakcine protiv korona virusa koje finansira Evropska unija (EU).

Danas je stiglo nešto više od 10 hiljada doza Pfizer vakcina. U toku ovog mjeseca trebalo bi stići još 40 hiljada doza, a do kraja augusta još 200 hiljada, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Naveo je da će vakcine biti raspodijeljene na dva bh. entiteta Federaciju BiH i Republiku Srpsku, te na posebnu administrativnu jedinicu Brčko distrikt.

Prvi kontingent od ukupno 10.530 vakcina namijenjen je za nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i ranjivih kategorija u BiH.

“U decembru smo izdvojili 70 milliona eura za finansiranje ovih vakcina. Nadam se da ćemo isporuke od danas moći i ubrzati i početi ih isporučivati, isporučivati, isporučivati,” izjavio je na sarajevskom aerodromu Varhelyi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg prisustvovao je primopredaji vakcina.

“Kada su nas pitali da li Austrija može koordinisati pomoć u vidu vakcina za Balkan, mi smo odmah prihvatili. To smo učinili jer shvatamo da naša sigurnost zavisi od sigurnostne situacije u susjednim zemljama. U Austriji živi više od 200.000 porodica porijeklom iz BiH, tako da nam je vaša sigurnost važna”, kazao je Schallenberg.

Dio je ovo ranije postignutog dogovora Evropske unije i kompanije Pfizer kako bi Zapadnom Balkanu osigurala 651.000 doza vakcina.

Planirano je da od toga najveći dio ide za BiH (214 hiljada doza), zatim Albaniju (145.000) i Sjeverna Makedonija (119.000). Kosovo će dobiti 95.000 vakcina, a Crna Gora 42.000 doza. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza budući da važi za zemlju koja vrlo dobro stoji sa kampanjom imunizacije građana.

(StarMo)