Naslovnica BiH Varhelyi danas u BiH – “Na stolu” proširenje EU i investicije

Varhelyi danas u BiH – “Na stolu” proširenje EU i investicije

211
Oliver Varhelyi

Sarajevo — Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Oliver Varhelyi danas stiže u zvaničnu posjetu BiH. On će u Sarajevu imati susrete sa bh. zvaničnicima.

Prvi sastanak planiran je sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom u 12 sati, a samo 15 minuta kasnije Varhely i Tegeltija sastat će se sa premijerima FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, te gradonačelnikom Distrikta Brčko BiH. Nakon toga, planirano je da se Tegeltija i Varhelyi obrate medijima na pres-konferenciji.

Uslijediće susret sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima planiran je i susret sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem s kojim će biti govora o sigurnosnoj situaciju u kontekstu migrantske krize.

Na ostalim sastancima glavna tema bi trebao biti Paket proširenja Evropske unije za 2020. i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan težak 9 milijardi eura, ali i uslovi koje BiH treba ispuniti kako bi dobila dio tih sredstava.

(StarMo)